25/03/2017

РЕЗУЛТАТИ от таекуондо турнир „Купа България” 2012 / 13 – 14.10.2012 /

Публикувано на 14/10/2012   ·  

На 13 и 14.10.2012 г. в зала “Христо Ботев” се състоя първи международен турнир по олимпийско таекуондо ВТФ „Купа България” 2012 г., организиран от клуб “Таекуондо Фитнес” и БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТАЕКУОНДО WTF.

В турнира взеха участие почти всички български клубове – 24 на брой, като имаше таекуондо клубове от Румъния, Сърбия и Македония.

Нивото беше високо, като в двата поредни дни играха децата, младежите и девойките, а във втория ден кадети, мъже и жени. В турнира по таекуондо взеха участие всички най-добри състезатели при децата,  националните надежди сред кадетите и младежите, както и  представители на националите ни сред мъжете и жените.

Нашият клуб „Рангдо” се представи с четирима състезатели: Теодор Здравков, Александър и Борислав Стоименови и Цветан Павлов. Спечелихме общо 3 медала: два бронзови и един сребърен. Доволни сме от нашите състезатели, които след голямата пауза от близо 5 месеца от последното състезание по таекуондо играха на ниво и се представиха добре в съответствие с покритите от тях технически степени.

Първи игра Теодор Здравков /Категория – 36кг., Клас А./  с представител на клуб „Файър”. Мачът изцяло се води от Теди, който постигна впечатляващият резултат 30:1 в негова полза и прекратяване на мача с явно превъзходство. Просто нивото на нашият състезател беше доста високо за това на съперника му и това доведе до такава разлика в точките. Втората среща на Теди беше по-трудна, с представител на „Тракиец”, от когото загубихме полуфинал преди няколко месеца, през пролетта на 2 – ри „Херея Оупън” турнир с минимална разлика и ощетяване от съдиите. Този път Теди излезе много надъхан, с желание за реванш. Противникът му също бе мотивиран и срещата се превърна в атракция, с много и разнообразни удари към главата, комбинации от въртящи техники и майсторска игра. Теодор определено надигра съперника си, макар и с 4:1. Няколко пъти не му отчетоха носещи 3 точки удари към главата и по 1 в хогото/а както знаете децата играят с обикновени, а не електронни хога и там решението на съдиите определя точките/. Така Теди спечели за клуб „Рангдо” заслужена втора победа.

За съжаление проблемите за Теди дойдоха във финалната среща, отново с представител на таекуондо  клуб „Тракиец”. Тя се състоя късно вечерта дълго време – около 4 астрономически часа – след втората, като това дълго чакане неминуемо предизвика нервност и умора. Теди започна срещата добре, прибрано и поведе с две точки от прекрасно дит чаги , което изкара въздуха на неговия противник. След това обаче Теди се хвърли неразумно да атакува, без да слуша указанията на треньора, при което не го направи с максималната бързина и техника на които е способен и логично получи точки от контра удари в главата. На Теди му липсваха обичайната бдителност, рутина и бързина, но това се случва в следствие на преумора и пренапрежение. В крайна сметка не успяхме да вземем златен, но пък спечелихме сребърен медал. Това също е успех, защото Теди достигна финал в категорията с може би най-добрите състезатели при децата като Дамян Димитров от Херея, Констадин Бенчев и Александрър Иванов – Тракиец и др.!

Междувременно Цветан Павлов игра в категория до 33 кг в клас Б, като за съжаление не показа всичко на което е способен и бързо се измори. Това даде възможност на неговия съперник да вземе надмощие и в крайна сметка да спечели заслужено срещата. Очакваме  следващия път по-сърцата и сериозна игра от Цецо и победа!

Александър Стоименов  – Категория – 33кг в клас Б. беше третият участник на таекуондо клуб „Рангдо” за Събота, 13.10.2012 г. Той се представи отлично и спечели срещата си с резултат 7:2, като показа мъжка игра и добра техника. Придвижи се до полуфинал, където се сблъска с по-висок и по-опитен съперник. Отново игра много добре, следваше треньорските указания точно, но бе надигран от по-опитния си опонент. В крайна сметка Сашо спечели бронзов медал и  ние го поздравяваме като сме много доволни от неговото представяне.

За следващия ден 14.10.2012 г. остана Борислав Стоименов, в категория до 57 кг в клас Б. Той изигра среща номер 24 на 1-во игрално поле с представител на македонския клуб. Неговият съперник бе с по-висока техническа степен и по-рутиниран, тъй като това е едва 3-то състезание за Боби. Въпреки това той се представи много добре и поведе в резултата с 2 точки. След това последваха меко казано странни съдийски отсъждания и наказания, който доведоха до незаслужено изравняване на резултата. А Боби игра разнообразно, с дит чаги, удари с ръце, влизане в клинч, бързи контраатаки и през цялото време водеше в резултата. Противникът му нападаше основно с дольо чаги, но след като му подариха 2 точки се стигна до игра за „златна” точка, а там е повече шанс, отколкото умение. Така македончето успя да направи отблизо точка, а Боби незаслужено остана с бронзов медал, вместо да отиде на финал.

След първия ден клубовете в отборното класиране при децата се наредиха както следва:

1. ТАЕКУОНДО КЛУБ ТРАКИЕЦ

2. ТАЕКУОНДО КЛУБ ГЛАДИАТОР

3. ТАЕКУОНДО КЛУБ НЕРОН

Като обобщение можем да кажем, че клуб „Рангдо” успешно участва в турнира „Купа България”, който се характеризира с много емоционално заредени срещи и не винаги адекватни съдийски решения. Не можем да разберем защо като съдии по таекуондо се проявяват хора, които не са достатъчно подготвени за това и по този начин ощетяват състезателите и клубовете, които са положили много труд и усилия за да се подготвят за тези турнири. По мнението не само на нашия, но и на други сериозни таекуондо клубове, съдийството особено на първо игрално поле през целия втори ден беше на много – ниско ниво. Важни срещи за жалост се решаваха с груби съдийски грешки. Имаше разбира се  и професионалисти сред съдиите – тези които излизат на международни състезания, имат опит и рутина, но за жалост те не можеха да бъдат навсякъде….

Надяваме се, че за в бъдеще този проблем ще бъде разрешен.

Организаторите подариха на всеки таекуондо клуб по една бутилка хубаво червено вино, осигурени бяха и няколко мобилни телефона от LG, в качеството си на спонсори на турнира, наред с купите и медалите. Поздравяваме клуб “Таекуондо Фитнес” и БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТАЕКУОНДО WTF за добрата идея и организация на турнира. Като препоръки можем да посочим – освен да се обърне внимание на съдийството да се сведат срещите до два рунда от 1,30 мин за всички участници или поне при децата.  Това ще спести време и нерви, а и ще накара състезателите да играят по-сърцато и резултатно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ ОТ ТУРНИРА В СЕКЦИЯ “ГАЛЕРИЯ” СКОРО! icon smile РЕЗУЛТАТИ от таекуондо турнир „Купа България” 2012  / 13   14.10.2012 /

ТАЕКУОНДО КЛУБ РАНГДО ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ КЛУБОВЕ СЪС СПЕЧЕЛЕНИТЕ ОТЛИЧИЯ!!!

DSC 6809 1024x685 РЕЗУЛТАТИ от таекуондо турнир „Купа България” 2012  / 13   14.10.2012 /

DSC 6872 1024x685 РЕЗУЛТАТИ от таекуондо турнир „Купа България” 2012  / 13   14.10.2012 /

DSC 7161 685x1024 РЕЗУЛТАТИ от таекуондо турнир „Купа България” 2012  / 13   14.10.2012 /

Tags: , , , , ,

Коментари (0)
Внимание: Моля пишете на кирилица. Всички коментари написани на латиница ще бъдат изтривани. Коментарите се преглеждат от администратор преди да бъдат публикувани.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

2011-04-01 14 23 44

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТАЕКУОНДО WTF

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТЕКУОНДО  Официален сайт на Бъгарската Федерация по Таекуондо WTF За да разгледате сайта, натиснете върху снимката.
WTF_member_logo

СВЕТОВНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТАЕКУОНДО WTF

СВЕТОВНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТАЕКУОНДО WTF World Taekwondo Federacion  Официален сайт на  СВЕТОВНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТАЕКУОНДО WTF.  За да разгледате сайта, натиснете ...
Etulogo

ЕВРОПЕЙСКИ ТАЕКУОНДО СЪЮЗ

Европейски Таекуондо Съюз Официален сайт на Европейски Таекуондо Съюз За да разгледате сайта, натиснете върху снимката.
2011-04-21 10 49 35

ТАЕКУОНДО МРЕЖА

ТАЕКУОНДО МРЕЖА
hapkido

СВЕТОВНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ХАПКИДО

  Световна федерация по хапкидо
RUSKA FEDERACIQ PO TAEKWONDO

РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТАЕКУОНДО WTF

  Руска федерация по Таекуондо WTF
2011-04-21 10 28 22

ТАЕКУОНДО БИБЛИЯ

                                                 Таекуондо библия
Pan-Am Games 2007 - Taekwondo - Men's 58kg

ХУБАВИ ИНФОРМАТИВНИ САЙТОВЕ ЗА ТАЕКУОНДО

Невероятен информативен сайт за Таекуондо     Mного интересен сайт за таекуонд        Сайт за таекуондо техника, силови тренировки, режим     Таекуондо спаринг техники      
2011-04-01 14 43 59

СВЕТОВЕН ЦЕНТЪР ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ТАЕКУОНДО – Kukkiwon

  Натиснете върху снимката за да разгледате сайта на СВЕТОВЕН ЦЕНТЪР ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ТАЕКУОНДО - KUKKIWON

ВИДЕО

ПУМСЕТА

4

ТАЕКУОНДО – ДЕВЕТО ПУМСЕ —– Koryo (WTF)-9

TAEKWONDO POOMSE 1

ТАЕКУОНДО ПЪРВО ПУМСЕ – Taegeuk Il Jang (WTF)-1

4

ТАЕКУОНДО – ВТОРО ПУМСЕ — Taegeuk I Jang (WTF)-2

3

ТАЕКУОНДО – ТРЕТО ПУМСЕ—Taegeuk Sam Jang (WTF)-3

4

ТАЕКУОНДО ЧЕТВЪРТО ПУМСЕ —–Taegeuk Sa Jang (WTF)-4

5555

ТАЕКУОНДО – ПЕТО ПУМСЕ —–Taegeuk Oh Jang (WTF)-5

4

ТАЕКУОНДО – ШЕСТО ПУМСЕ —–Taegeuk Yook Jang (WTF)-6

7

ТАЕКУОНДО – СЕДМО ПУМСЕ —-Taegeuk Chil Jang (WTF)-7

4

ТАЕКУОНДО – ОСМО ПУМСЕ —-Taegeuk Pal Jang (WTF)-8

taekwondo tehniki s kraka

ТАЕКУОНДО ТЕХНИКИ С КРАКА

В таекуондото, най-ярката отличителна особеност се явяват разнообразните техники с крака. Всеки таекуондист трябва да ги изучава до тогава, ...
taekwondo blokove

ТАЕКУОНДО БЛОКОВЕ

Блоковете с ръце се явяват последното средство, с което таекуондистът се защитава от нападение. По неписан закон блок ...